Dr. Bernat Soria Escoms
Doctor en medicina
Catedràtic de fisiologia
Investigador
Doctor en medicina, catedràtic de fisiologia i director de l’Institut de Bioenginyeria, Universitat Miguel Hernández, d’Elx.
Les seves responsabilitats acadèmiques a escala mundial són molt àmplies: coordinador de l’Agència Nacional d’Avaluació i Prospectiva (ANEP) (gener 1991-febrer 1994), Associate Editor de Pflügers Archiv-European Journal of Physiology, Springer Verlag, membre del Consell Editorial d’Avenços en Diabetologia, Diabetes Care Journal of Physiology and Biochemistry, Review of Diabetic Studies.
Desenvolupa la seva activitat investigadora en el camp de la bioenginyeria cel·lular i tissular, biofísica de l’acoblament estímul-secreció, canals iònics, exocitosi, calci citosòlic, cèl•lula beta pancreàtica, insulina, oscil·lacions en cèl·lules excitables, trasplantaments.
La seva activitat en divulgació és molt àmplia: més de 100 treballs d’investigació, edició de quatre llibres i una participació molt activa en congressos, seminaris, simposis, etc., entre els quals destaquen: Conferència en el Parlament Europeu sobre les possibilitats terapèutiques de les cel·lules mare. Convidat per la Royal Society of Edimburgh per pronunciar una conferència en l’Scotland House (parlamentaris europeus escocesos). Ponència en defensa de la transferència nuclear amb fins terapèutics davant l’Assemblea General de la Comissió de Drets Humans de l’ONU.
Pertany a un gran nombre de societats científiques: president d’EBSA (European Biophysics Societies Association), president de la Societat Espanyola de Diabetis, membre del Council de la International Union for Pure and Applied Biophysics, coordinador de la Biomedical Engineering Task Force (IUPAB), etc.
El nivell del seu treball ha estat àmpliament reconegut en diversos premis i distincions, entre els quals la Medalla d’Or i Premi de la Reial Acadèmia Nacional de Medicina (Institut d’Espanya), gener 1989, el Premi Nacional d’Invetigació Bàsica de la Societat Espanyola de Diabetis (1998), el Premi de la Societat Internacional de Bioètica, la Medalla d’Andalusia.