Notícia destacada: Oberta la Convocatòria de beques d’investigació 2024/25 sobre càncer colorectal.

Regulació transcripcional de la cadherina E i dea la capacitat invasiva i metastàtica de tumors de còlon

IP: Antonio Postigo

regulacio-fot

Resum

Professor d’Investigació, ICREA Grup de Regulació Transcripcional de l’Expressió Gènica en Càncer, Departament d’Oncologia i Hematologia. Institut d’Investigacions Biomèdiques IDIBAPS.

El projecte actual pretén investigar els mecanismes pels quals les cèl·lules cancerígenes d’un tumor colorectal poden escapar del tumor, disseminar-se pels teixits sans adjacents i finalment entrar en la circulació per tal de produir una metàstasi.

Projecte

Les nostres investigacions han permès descobrir que les proteïnes ZEB1 i ZEB2 juguen un paper fonamental en aquest procés.

La major part d’un tumor colorectal no expressa ZEB1 i ZEB2, només aquelles cèl·lules que han escapat del tumor per metastatitzar. Els nostres experiments han demostrat que quan una cèl·lula tumoral de carcinoma colorectal té ZEB1 i/o ZEB2 es converteix en una cèl·lula més mòbil, amb més capacitat de migrar i amb més resistència al tractament quimioteràpic.

Per contra, quan eliminem ZEB1 i/o ZEB2 de la cèl·lula tumoral, aquesta perd les seves característiques migratòries.

La capacitat de ZEB1 i ZEB2 per convertir una cèl·lula tumoral estàtica en una cèl·lula tumoral migratòria i metastàtica és perquè les dues proteïnes són capaces d’activar l’expressió d’altres proteïnes que destrueixen de l’estructura al voltant del tumor i, per tant, afavoreixen la metàstasi de les cèl·lules tumorals.

Aquests estudis contribuiran, en un futur, a un millor diagnòstic i pronòstic associant l’expressió de ZEB1 i ZEB2 a més agressivitat tumoral i capacitat metastàtica. Així mateix, permetran dissenyar noves aproximacions en el tractament del càncer colorectal, i interferiran amb l’expressió i funció de ZEB1 i ZEB2 per evitar la migració de cèl·lules tumorals des del tumor cap a teixits veïns i, per tant, disminuir la possibilitat de metàstasi.