Notícia destacada: Oberta la Convocatòria de beques d’investigació 2024/25 sobre càncer colorectal.

Defunció del Sr. Josep Bombardó Navinés, President de la Fundació Privada Olga Torres

bombardo

Josep Bombardó i Navinés

Empresari

President de la Fundació Olga Torres (FOT)
2003-2021

El proppassat 3 de març, es produí el decés de Josep Bombardó i Navinés, president del Patronat de la Fundació Olga Torres (FOT), als 74 anys d’edat.

Josep Bombardó, empresari sabadellenc del sector tèxtil, destacà per la seva intel·ligència i capacitat de treball, qualitats que sumades a una gran visió de futur, un compromís ferm amb la innovació i una inquietud constant, el dugueren a promoure múltiples iniciatives en l’àmbit industrial, formatiu i comercial. D’entre moltes altres, destaquen l’empremta modernitzadora que conferí a la Fundació per la Indústria, la seva implicació a l’hora d’impulsar la creació de l’Escola Superior de Disseny i la creació del centre de negocis BMC. Presidí el Gremi de Fabricants de Sabadell i sempre fou un aferrissat defensor de la sostenibilitat, el medi ambient i el reequilibri territorial. 

 

“El nostre compromís amb la investigació ens permet fer una crida nítida i decidida a incrementar els recursos destinats a la investigació mèdica amb criteris d’inversió i de sostenibilitat, aprenent a fer més amb menys i en un marc de col·laboració público-privat.

Ho fem convençuts que és la única manera de millorar la qualitat de vida col·lectiva assegurant la salut i alhora assumint que és una inversió que genera riquesa i ocupació de qualitat, cosa que permet atraure i retenir talent. Solament d’aquesta manera serem protagonistes del futur.”

Fragment del discurs pronunciat pel senyor Josep Bombardó Navinés, president de la Fundació Olga Torres, en l’Acte acadèmic de lliurament de beques de la Fundació, celebrat a l’Auditori de l’Hospital Parc Taulí de Sabadell, el 20 de maig de 2019.

 

En el tracte directe destacava la seva personalitat ferma però alhora reflexiva i dialogant; trets que li permeteren motivar equips humans i generar consensos.

En un àmbit més íntim, fou una persona que valorava la família per damunt de tot i, com a ciutadà, un sabadellenc que estimà la seva ciutat i s’interessà per tot el que s’hi relacionava i pogués millorar-la.

Va formar part del Patronat de la FOT des de la seva fundació l’any 2003 pel senyor Dionís Torres Segura, industrial que llegà tot el seu patrimoni per tal de dedicar-lo a la recerca mèdica amb l’objectiu de millorar la salut de les persones. A la mort del senyor Torres, amb el qual l’unia una gran amistat, els membres del Patronat l’elegiren com a president, càrrec que li  renovaren en els períodes successius i que ell acceptà per fidelitat al compromís adquirit amb l’amic i,  ja al capdavant del Patronat, posà en marxar l’estructura necessària per fomentar la recerca biomèdica oncològica incorporant nous col·laboradors i creant el Comitè Científic que a partir de llavors i de manera altruista, com el mateix Patronat, ha assessorat la FOT sobre les línies d’actuació, focalitzades en la recerca sobre el càncer de còlon i promovent la col·laboració público-privada. 

El Govern de la Generalitat de Catalunya, atenent la sol·licitud de la Corporació Sanitària Parc Taulí de Sabadell i amb el suport dels principals centres de recerca  i de prestigiosos investigadors del camp de la medicina,  a més de personalitats, entitats i institucions diverses, l’any 2017, atorgà la Creu de Sant Jordi a la FOT com a reconeixement per la tasca duta a terme.  

Durant els divuit anys que Josep Bombardó exercí el seu mandat, la FOT va finançar més de trenta projectes de recerca sobre càncer colorectal amb una dotació de prop de dos milions d’euros i uns resultats que han aportat avenços significatius en el tractament del càncer de còlon, l’establiment de dianes per detectar-lo i diagnosticar-lo, així com el desenvolupament de  noves teràpies i fàrmacs. 

En el terreny ciutadà, la FOT ha estat al costat de les entitats sabadellenques  i ha col·laborat en iniciatives com la celebració de les edicions de la Nit de la Ciència, per la qual va instituir un premi per a treballs de divulgació sobre el càncer colorectal. També  amb la donació d’un videocolonoscopi per a la campanya de cribatge per a la detecció del càncer colorectal que va dur a terme l’Hospital de Sabadell entre la població de la seva àrea.  

Josep Bombardó ha estat un referent i un exemple. El seu lideratge ens assenyala el camí a seguir. 

 

El Patronat de la Fundació Olga Torres

Març de 2021