som a: Divulgació > Divulgació Pacients > Càncer Colorectal > Recordi
Recordi
autor/s: Dr. Javier Nebreda
Com cal cuidar el nostre aparell digestiu

El nostre aparell digestiu és una maquinària complexa però perfectament engranada que necessita una sèrie d’atencions. Malgrat ser tan complex, el nostre aparell digestiu necessita una certa rutina perquè el seu funcionament sigui més gran. És a dir, menjar ordenadament i a unes hores semblants cada dia, prendre dietes equilibrades, anar al lavabo a unes hores semblants i de manera diària, etc.

En general, com més rutinaris siguem més bé es comportarà el nostre aparell digestiu.

Hi ha també una altra sèrie de factors que influeixen en el seu funcionament:

1.- Dieta. La dieta ideal és una dieta equilibrada de tipus mediterrani. Prendre una dieta amb un baix contingut en greixos, rica en verdures i fruites fa millorar el funcionament intestinal i prevé la formació i el creixement de tumors digestius com el càncer de còlon.

2.- Exercici físic. L’exercici físic moderat millora el funcionament intestinal i afavoreix la digestió i l’evacuació, prevenint també l’aparició de patologies funcionals (síndrome d’intestí irritable, etc.) i orgàniques (malaltia inflamatòria, tumors, etc.).

3.- Deixar de fumar. El tabac influeix en la formació de molts tipus de càncer. També en l’aparició de càncer d’esòfag, estómac o còlon. En el de còlon, per exemple, els homes fumadors tenen un 34% més de possibilitats de patir-lo, i les dones fumadores un 43%.

4.- Beure alcohol moderadament.