som a: Divulgació > Divulgació Pacients > Aparell Digestiu > Preguntes Freqüents > Gasos Digestius
Gassos digestius
autor/s: Dra. Mª del Carmen Peña Cala
Quines molèsties provoquen els gasos?

1.- Inflor (o distensió) de l’abdomen.

2.- Eructes excessius.

3.- Ventositats excessives.

Hem de recordar que tant l’eructe com la ventositat són processos normals; això sí, quan es produeixen en quantitat “normal” i en el lloc adequat.

Com entra el gas en el tub digestiu?

1.- El gas digestiu prové, d’una banda, del gas que ingerim amb el menjar i amb les begudes. Hi ha aliments que són especialment flatulents: les mongetes blanques, els cigrons, les cols, les cols de cabdell, etc. D’altra banda, moltes begudes contenen gas: refrescos, cava, cervesa, aigües minerals, etc.

2.- També hi ha una part del gas intestinal que es produeix en el mateix tub digestiu, durant la reacció dels àcids de l’estómac amb altres substàncies.

3.- A més, en determinades malalties l’intestí és incapaç d’absorbir alguns sucres i es produeix una quantitat rellevant de gas que prové del mateix intestí. Aquest seria el cas de pacients amb malaltia celíaca o amb deficiència per absorbir la lactosa (productes lactis) o amb mala absorció de sucres.

4.- No obstant això, la causa més freqüent d’acumulació de gas intestinal és la deglució excessiva d’aire: l’aerofàgia, que vol dir ‘empassar aire’. Naturalment, aquesta deglució d’aire es produeix de manera inadvertida. Tothom s’empassa una mica d’aire quan respira, parla, menja. Així doncs, ens empassem molt més aire quan estem nerviosos, quan masteguem malament o quan respirem per la boca. Fumar, mastegar xiclet o menjar llaminadures fa augmentar molt la quantitat d’aire acumulada.

I com s’elimina el gas?
El gas no només s’expulsa “per dalt” (eructes) i “per baix” (ventositats), també s’absorbeix (i en gran quantitat) al llarg del tub digestiu, i passa a la sang, que el transporta als pulmons i s’elimina amb la respiració. A vegades el gas pot quedar retingut i provocar inflor, perquè els moviments intestinals són massa lents. Això passaria en alguns casos d’estrenyiment.