som a: Divulgació > Divulgació Pacients > Aparell Digestiu > Patologies > Tumors d'Esòfag
Úlcera gàstrica i duodenal
autor/s: Dra. Mª del Carmen Peña Cala
Què és una úlcera?

Una úlcera consisteix en la lesió d’una superfície cutània o mucosa amb pèrdua de substància, associada generalment a un procés supuratiu.

Què són les úlceres gàstriques i duodenals?

Són úlceres molt freqüents.

L’úlcera pèptica consisteix en la destrucció de la mucosa a la zona de l’estómac, i s’anomena úlcera gàstrica.

L’úlcera duodenal consisteix en la destrucció de la mucosa a la zona del duodè i s’anomena úlcera duodenal.

En el moment en què es produeixen les úlceres, les seves parets queden exposades a l’atac dels sucs digestius, i fins i tot poden arribar a ser perforades.

Quins factors poden produir-les?

Hi ha diversos factors que fan augmentar el risc de patir-les: predisposició genètica, consum de tabac, consum excessiu de cafè i alcohol i l’ús regular d’alguns medicaments com l’aspirina i els antiinflamatoris, l’estrès i la tensió nerviosa.

Com es comporten?

Són úlceres molt freqüents.

Sovint hi ha una pèrdua de sang crònica, i, més seriosament, l’úlcera pot erosionar un vas sanguini gran que pot arribar a causar una forta hemorràgia. En aquest cas, el pacient vomita sang (hematemesi) i té deposicions de color negre intens i consistència enganxosa que s’anomenen melenes, pel fet que la sang ha estat parcialment digerida.

La possible perforació de l’úlcera suposa un seriós i greu perill per l’abocament de potents substàncies químiques i enzims a la cavitat peritoneal.